خاویار چیست؟
خاویار همان تخم ماهی خاویاری است که جزء گرانترین خوراکیهای جهان محسوب می شود. دریای خزر در شمال ایران بزرگترین منبع ماهی خاویاری در جهان است که بیش از ۹۰ درصد از خاویار جهان را تولید میکند. مدیریت حفظ و تکثیر و رهاسازی ماهیان خاویاری دریای خزر بر عهده کشور ایران است. ایران سالانه حدود ۲۰ تا ۲۲ میلیون بچه ماهی خاویاری از گونه قره برون را در دریا رها می کند. بلوگا، سوروگا، بری یا سیبری، امپریال، آسترا یا تاس ماهی از اقسام خاویار هستند.
محل صید ماهیان خاویاری در ایران کجاست؟
در ایران از کرانههای شرقی دریای خزر به ویژه سواحل بندر ترکمن (از خلیج حسنقلی تا میانکاله) مهمترین محل صید ماهیان خاویاری است که به تنهایی نیمی از خاویار ایران در آنجا صید می شود.
روش صید، بهرهبرداری و فروش خاویار چگونه است؟
برای به دست آوردن خاویار از ماهی خاویاری به زمانی معادل ۱۲ تا ۱۵ و گاه ۱۶ سال نیاز است.
در گذشته برای استخراج خاویار، ماهیان خاویاری را با چکشی لاستیکی بیهوش میکردند تا خاویار موجود در شکم ماهی از ضربات دم ماهی در امان باشد، سپس خاویار را از شکم ماهی تخلیه میکردند و گوشت آن را در بازار می فروختند.
آیا ماهی خاویاری را سزارین می کنند؟
امروزه برای جلوگیری از خطر انقراض ماهیان خاویاری، از روش سزارین استفاده می کنند. بدین منظور با استفاده از روش سزارین تخم ها را از شکم ماهی خارج می کنند. البته مقداری از آن را برای بارآوری مجدد، در شکم ماهی باقی میگذارند. سپس آن ماهی را ۳ ماه در استخرهای مخصوص در قرنطینه نگه میدارند. بعد از این مدت، ماهی سزارین شده را نشانه گذاری می کنند و به دریا بازمیگردانند. تقریباً هر شش ماه یک بار می توان هر ماهی خاویاری را سزارین کرد.